warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

MTÜ Vene Muusuemi ja Alla Belenkova koostöös ilmunud teos kannab nime ”Külalised jõudmas suvilasse“.

Raamat on pühendatud ainulaadsele arhiivkollektsioonile, mille omanikuks oli krhav Konstantin Alexander Karl Wilhelm Christoph von Benckendorff (venepäraselt tuntud kui Александр Христофорович Бенкендорф), kelle ühtlasi kuulus Schloss Fall (tänapäeval Keila-Joa loss). Krahvi mõisa on erinevatel aegadel külastanud nii imperaatoripere liikmed, senaatorid, ministrid, sõjaväeülemad kui ka seltskonnadaamid. Etiketi kohaselt pidid külalised jätma lahkele peremehele oma visiitkaardi ning krahv, kes oli tuntud oma pedantsuse poolest, hoolikalt hoidis neid alles.
Kasutades ajapikku kulunud visiitkaarte, krahvi memuaare ning tema kaaslaste kirju, maalib raamat jõulise pildi olustikust ning igapäevasest elukorraldusest „kaunis Falli mõisas“ nagu kutsus seda von Benckendorff ise.

Vene Muuseumi juhataja Irina Budriku sõnul on autori töö arhiivimaterjalidega tehtud niivõrd meisterlikult, et tulemuseks oli kerge, kuid võrratult huvitav lugemine. Samuti Schloss Falli külastajate nimed püüavad tähelepanu oma mitmekesisusega.
Juba praegu on teos saadaval Eesti suurimates raamatupoodides, kuid tasub kiirustada, kuna eksemplaride arv on piiratud.
Raamat „Külalised jõudmas suvilasse“ on juba teine mahukas teos MTÜ Vene Muuseumilt, mis on pühendatud Eestimaa vene kultuurile. Eelnevalt ilmus kataloog „Vene kunstnikud Eestis XX sajandi algupoolel“.
______________________________________________________
MTÜ Eesti Vene Muuseum oli asutatud 2001. aastal. Hetkel on muuseumi kollektsioonis umbes viis tuhat eksponaati, kuhu kuuluvad ikoonid, Eesti vene kunstnike tööd, kirillitsatrüki raamatud ning unikaalne nii nimetatud Epinatjevite teatrile pühendatud kogu. 2016. aasta mais korraldas muuseum Vene näituse Toompea lossis, Riigikogu näitusesaalis.

VM_raamat

loading
×